Waarom geen helmplicht voor scootmobielen?

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om op een snorscooter met blauw kenteken een helm te dragen. Dit was al zo voor bromscooters met geel kenteken. Voor velen valt het grootste voordeel van een 25 km/u model zo weg. Dan zijn er 3 opties; een e-bike kopen, een bromscooter kopen of een … scootmobiel kopen? Scootmobielen zijn toch gehandicaptenvoertuigen, wat kun je daar als energieke jongere trendsetter mee? Misschien wel meer dan je denkt! Waarom er geen helmplicht voor scootmobielen is en wat de voordelen zijn van een scootmobiel lees je op deze pagina.

scootmobiel 3 of 4 wielen

Scootmobiel is een scooter op

Kijk maar eens naar de collectie scootmobielen in de Fast & Furious webshop. Let dan vooral op de voorzijde van de modellen. Die lijkt sterk op een scooter toch? Dat komt omdat deze ‘gehandicaptenvoertuigen’ voor een groot deel gebaseerd worden op de ontwerpen van scooters op twee wielen. De fabrikanten passen het ontwerp aan met een comfortabele stoel maar verder zijn ze nagenoeg gelijk. Ook technisch zijn er niet zoveel verschillen. De scootmobielen op 4 wielen zien er doorgaans wat meer traditioneel uit, een scootmobiel op 3 wielen lijkt verdacht veel op een brom- of snorscooter. Waar is er dan geen helmplicht voor scootmobielen?

Waarom geen helmplicht voor scootmobielen?

Je wilde een snorscooter kopen omdat je een helm dragen niet fijn vindt. Dat is heel begrijpelijk maar sinds 1 januari 2023 mag dit niet meer van de Nederlandse wetgeving. Als scooterspeciaalzaak vinden dat natuurlijk jammer maar we kunnen ons voorstellen dat rijden met een helm veiliger is. Een uitglijder met een scooter kan fout aflopen, veel snorscooters rijden toch zeker 35 km/u (i.v.m. WOK status) of nog sneller. Maar als scootmobielen zoveel lijken op scooters waarom dan geen helmplicht? Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen, dit zijn de voornaamste:

 

1. Scootmobielen vallen niet om

Een voertuig met 3 of 4 wielen ligt stabieler op de weg dan een voertuig met 2 wielen, dat is geen hogere wiskunde. In stilstand blijf je gewoon rechtop staan en je hoeft niet over te hellen in bochten. Het komt soms voor dat iemand toch een drempel verkeerd inschat of op een helling omvalt maar ook dan is het risico op hoofdletsel beperkt. Een helm dragen op een scootmobiel heeft dan weinig toegevoegde waarde.

 

2. Scootmobielen rijden langzaam

Op de stoep en in de winkel mag je maximaal 6 km/u rijden. Op het fietspad mag je tot 30 km/u rijden. Dat is een snelheid die overeenkomt met snorscooters. Als je sneller rijdt dan 6 km/u op de openbare weg dan is verlichting verplicht. Eigenlijk hebben alle scootmobielen die je bij Fast & Furious kunt kopen verlichting dus dat is niets om je druk over te maken. Wat veel mensen echter niet weten is dat je op de rijbaan tot maar liefst 45 km/u mag rijden! Dan rijd je dus net zo snel als een bromscooter en bijna net zo hard als een auto binnen de bebouwde kom. En nog steeds is er geen helmplicht, het mag wel natuurlijk.

3. Scootmobielen zijn beter zichtbaar

Over het algemeen zie je scootmobielen van een grotere afstand aankomen dan scooters. Ze zijn ook wat breder waarmee een bestuurder niet zo snel iemand voorbij zal scheuren. Zo is de kans op een botsing met een ander voertuig kleiner dan met scooters. Zorg altijd dat je met verlichting rijdt als het donker is of als het schemert en rijd liever niet tussen de auto’s als het niet nodig is. Het is ook niet de bedoeling om medeweggebruikers in de weg te zitten op het fietspad. Gebruik je gezonde verstand en rijd waar het mag en waar het veilig is.

 

Dat zijn in het kort de voornaamste redenen waarom de helmplicht voor scootmobielen niet bestaat. Er zijn ook geen plannen om hier verandering in aan te brengen. Als je nu een scootmobiel koopt dan hoef je niet volgend jaar een helm te kopen. Als je dit wel een veilig idee vindt dan mag het natuurlijk wel. Kijk dan eens naar een fietshelm voor e-bikes. Die zijn niet zo groot maar bieden wel bescherming.

voordelen van een scootmobiel kopen

Andere voordelen van een scootmobiel kopen

Tot zover de helmplicht voor scootmobielen. Zijn er nog meer redenen om een scootmobiel te kopen? Jazeker, kijk maar eens naar dit lijstje:

 

  • Scootmobiel is goedkoper dan auto: Senioren die minder vaak auto rijden maar toch mobiel willen blijven kiezen steeds vaker voor een scootmobiel. De aanschafkosten liggen lager evenals de verbruiks- en onderhoudskosten. Als je een beperking hebt of een andere goede reden hebt om gebruik te maken van een scootmobiel dan kom je mogelijk in aanmerking voor een PGB of WOZ subsidie. Fast & Furious kan een vrijblijvende offerte opstellen voor een aanvraag bij de gemeente.
  • Scootmobiel is veilig: Meer stabiliteit, rechtop staan in stilstand, verlichting inclusief knipperlichten, een claxon en bescherming rondom. Ook zonder helmplicht is een scootmobiel heel veilig in gebruik. De bediening komt overeen met een scooter, de snelheid is instelbaar met een begrenzer. Dat is handig op de stoep en in de winkel.
  • Scootmobiel rijden zonder rijbewijs: Je hoeft geen rijbewijs te hebben om op een scootmobiel te mogen rijden, dus ook geen bromfietsrijbewijs. Als je niet eerder op een scootmobiel hebt gereden is het wel verstandig om een lesje te nemen. Van een vriend bijvoorbeeld of via plaatselijke initiatieven.
  • Scootmobiel rijden zonder kenteken: Je hoeft een scootmobiel niet op naam te zetten, een WA verzekering is wel verplicht. Dit bespaart je direct kosten en als je later het voertuig wilt verkopen dan is het een stuk eenvoudiger om de zaken af te wikkelen. Je hoeft ook geen wegenbelasting te betalen.
  • Scootmobiel is sneller dan je denkt: Hoe zit dat met die snelle grijze rakkers die voorbij scheuren op een scootmobiel? Zijn die opgevoerd? Nee hoor, hoewel de meeste modellen begrensd zijn kun je wel degelijk scootmobielen kopen die 25 km/u en tot 45 km/u kunnen rijden. En dat is helemaal legaal zonder helmplicht of rijbewijs.
  • Scootmobiel als ‘mini-auto’: Je kunt een minicar kopenscoot, deze elektrische voertuigen hebben een rond stuur en lijken op kleine auto’s maar dan met brommer motor. Je kunt ook een scootmobiel kopen met optionele kap zodat je door weer en wind kunt rijden. Er zijn zelfs dichte modellen met airco en allerlei luxe snufjes, kijk in de Fast & Furious webshop voor alle mogelijkheden.

 

Zo, nu weet je waarom de helmplicht niet geldt voor scootmobielen en je hebt gezien waarom steeds meer ouderen én jongeren kiezen voor deze praktische voertuigen op 3 of 4 wielen.