Scootmobiel kopen met WMO of PGB

WMO-PGB-scootmobiel-vergoeding

Een scootmobiel hoeft niet perse duur te zijn, kijk maar naar het aanbod scootmobielen in de webshop van Fast & Furious. Een paar duizend euro is echter geen bedrag dat iedereen zomaar kan missen en als je extra accessoires nodig hebt dan kan het bedrag verder oplopen. Als je in aanmerking komt voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of beschikt over een Persoonsgebonden Budget (PGB) dan kun je de kosten voor een scootmobiel vergoed krijgen. Soms voor een deel of zelfs voor het gehele bedrag. Op deze pagina van Scootmobielplatform.nl lees je meer over een scootmobiel kopen via WMO of PGB.

 

Wat is WMO?

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit is een subsidie die niet afhankelijk is van het inkomen. Als je moeite hebt om zelfstandig te wonen dan kun je via de gemeente een subsidie aanvragen via het WMO loket. Zo kun je een verzoek indienen om hulpmiddelen aan te schaffen zoals een scootmobiel. Samen met een consulent worden de mogelijkheden besproken. Als je zelf al een idee hebt wat je nodig hebt dan kun je via Fast & Furious een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Zo kun je doelgericht het gesprek aangaan met de gemeente.

 

Wat is PGB?

Het Persoonsgebonden Budget ofwel PGB is een geldbedrag dat personen met een zorgbehoefte naar eigen inzicht kunnen besteden aan hulpmiddelen. De voorwaarden voor een PGB verschillen per gemeente, ook het bedrag dat je toegekend krijgt kan anders zijn op basis van jouw persoonlijke situatie. Met een PGB kun je bijvoorbeeld zorg inkopen of hulpmiddelen aanschaffen. In tegenstelling tot WMO wordt bij een PGB wel rekening gehouden met je inkomen. Informeer bij de gemeente welke subsidie het beste aansluit op jouw situatie.

 

Scootmobiel kopen zonder subsidie

Je krijgt niet altijd een subsidie via WMO of PGB toegewezen of niet voor het volledige bedrag. In dat geval zijn er nog enkele opties:

 

In 3 termijnen betalen: IN3 betalen is een vorm van krediet zonder rentedragende lening. In plaats van het totaalbedrag direct af te rekenen wordt het opgedeeld in drie gelijke bedragen. Bij aankoop betaal je het eerste deel, 30 dagen later het tweede deel en het laatste deel na uiterlijk 60 dagen. Zo heb je wat meer speling om het bedrag te voldoen. Bij IN3 betalen is er geen sprake van een BKR inschrijving, er wordt ook geen rente geheven. Kijk op de website van Fast & Furious voor meer informatie over een scootmobiel in 3 termijnen betalen.

 

Financial lease: Een scootmobiel leasen betekent dat je het gehandicaptenvoertuig in termijnen afbetaalt. Dit kan in 12 maandelijkse termijnen zijn tot maximaal 72 maanden. In dit geval is een BKR toetsing wel verplicht en er wordt een rente geheven. Het voornaamste voordeel is dat je maandelijks een kleiner deel van je inkomen reserveert voor de betaling. Aan het einde van de looptijd hoef je het scootmobiel niet in te leveren, het betreft een aankoop. Onderhoud is niet inbegrepen, eventuele aanpassingen of accessoires kun je wel in de lease opnemen.

 

Per gemeente zijn de regels omtrent WMO en PGB anders. Je kunt in ieder geval een vrijblijvende offerte aanvragen via Fast & Furious zodat je precies weet wat je nodig hebt en wat het totaalbedrag is. Denk hierbij ook aan maatwerk zoals een ander type stoel of bediening.