Scootmobielen kopen

Scootmobiel kopen? Wij geven je handige informatie voor wie voor het eerst een scootmobiel gaat kopen, of voor zijn of haar volgende model aan het oriënteren is. De markt is namelijk veel veranderd de afgelopen jaren en er zijn veel elektrische scootmobielen bijgekomen die beschikken over veel nieuwe mogelijkheden.

scootmobiel kopen

Wat voor model scootmobiel ga je kopen?

move mini on scootmobielBij een scootmobiel kopen heb je 2 opties waaruit je kunt kiezen.

  • een scootmobiel met 3 wielen
  • een scootmobiel met 4 wielen

Het verschil tussen de driewielers en vierwielers lees je hier.

Wil je een goedkoop scootmobiel kopen, dan kom je vaak uit bij een driewieler, want de vierwielers zijn snel 30% duurder.

Kies een accu die bij je past

Alle elektrische scootmobielen die je kunt kopen hebben een accu. De accu is de energiebron waarop ze rijden. De accu capaciteit vertelt je hoeveel kilometer je kunt rijden met een volle accu. Naast de capaciteit is er ook nog het soort accu welke bepaalde voordelen kan hebben. De soorten accu’s zijn:

  • loodaccu (lead)
  • lood-zuur accu (lead acid)
  • agm accu
  • lithium accu 

De lithium accu is eigenlijk de beste maar vaak ook de duurste. Lithium accu’s laten zich namelijk sneller opladen dan andere type accu’s. In plaats van dat je 8 uur moet wachten totdat de accu helemaal is opgeladen, kan dat bij een lithium accu vaak in de helft van de tijd. Lithium accu’s hebben vaak ook een langere levensduur en zijn ook tussendoor snel bij te laden.

Snelle scootmobiel kopen

Wil je een snelle scootmobiel kopen, dan vallen de vierwielers bijna direct af. De scootmobielen met 4 wielen halen vaak een topsnelheid van 15 kilometer per uur. De modellen met 3 wielen kunnen daarentegen een stuk sneller en die kunnen soms wel 25 kilometer per uur halen. Bij de specificaties kun je dit per model terugvinden.

Voordelen van snelle scootmobielen zijn:

  • Grotere afstanden overbruggen in korte tijd
  • Makkelijker vrienden of familie bezoeken
  • Veiliger in het verkeer omdat snelheidsverschil kleiner is
  • Meer comfort

Wellicht klinkt de laatste ‘meer comfort’ wat vreemd, maar veel modellen die snel kunnen zijn vaak ook uitgerust met betere schokdempers, en dat rijdt ook bij lagere snelheden een stuk aangenamer. 

Lees de regels na voordat je gaat kopen

Het is verstandig om de scootmobiel regels te lezen voordat je een scootmobiel gaat kopen. Zo sta je niet achteraf voor verrassingen. Zo is bijvoorbeeld ook een scootmobiel WA verzekering verplicht.