Scootmobiel accu opladen en onderhoud

Een scootmobiel wordt elektrisch aangedreven. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van een motor op benzine. Zo is een elektromotor muisstil, er is geen uitstoot van CO2 en je kunt in een winkel rijden zonder walmen achter je te laten. De elektromotor wordt gevoed met één of meerdere accu’s. Wat je moet weten over scootmobiel accu onderhoud leggen we uit op deze pagina van Scootmobiel Platform.

 

Hoe moet je een scootmobiel accu opladen?

Er zijn twee standaard types scootmobiel accu die een iets afwijkende wijze van laden met zich meebrengen. Als eerste is er de goedkope lood-accu. Deze technologie is wat eenvoudiger wat betekent dat er enkele beperkingen zijn. Zo mag je de accu niet geheel leeg laten gaan, dit kan de accu schade toebrengen. Daarnaast zal de capaciteit op den duur afnemen. Dit merk je aan de actieradius van jouw scootmobiel. Je ziet de batterij op het display sneller leeg lopen. Als je niet vaak lange ritten maakt dan is dit niet direct een probleem, zorg wel dat je tijdig de accu laat ‘opfrissen’ of vervang de accu om uitval te voorkomen. Als je de accu aan de lader legt als deze nog vrij vol zit dan worden ze ‘lui’. Je kunt de accu beter tot 10-20 procent laten leeglopen alvorens bij te laden, dit komt de prestaties ten goede. Zorg er wel voor dat je nog thuis kunt komen op de lading die resteert!

 

Naast lood-accu’s zijn er lithium-ion batterijen. Hoewel deze accu’s duurder zijn in aanschaf zijn ze lichter van gewicht en de capaciteit zal niet snel terugnemen. Daarnaast mag je ze op ieder moment bijladen, je hoeft geen rekening te houden met het ‘geheugen-effect’ dat met de goedkopere variant een minpunt is. De levensduur is aanzienlijk langer en je kunt met hetzelfde formaat accu aanzienlijk meer vermogen aan jouw scootmobiel toevoegen. Dit heeft een flinke impact op de actieradius, dit is de afstand die je kunt afleggen zonder bij te laden. Een lithium-ion scootmobiel accu kun je beter nooit helemaal leeg opbergen. Dan is het mogelijk dat de accu na enige tijd niet meer op te laden valt.

 

Waar laad je de scootmobiel accu op?

Afhankelijk van de scootmobiel zal er een vaste accu zijn of een uitneembare batterij. Als je de accu uit de scootmobiel kunt nemen dan kun je eenvoudig opladen via ieder stopcontact in huis. Als je de scootmobiel direct wilt koppelen aan het lichtnet dan ben je minder flexibel in de plaatsing. In de praktijk laden veel mensen hun scootmobiel op in de schuur of berging. Dat is op zich geen probleem zolang het geen vochtige ruimte betreft. Elektriciteit en vocht gaan nou eenmaal niet goed samen. Dit geldt naast luchtvochtigheid ook voor wateraansluitingen, sproei installaties etc. Een scootmobiel zal een zekere vorm van afsluiting en bescherming bieden tegen spatwater tijdens het gebruik maar bij opladen moet je zorgen voor een veilige omgeving.

 

Langer laden = beter laden

Er zijn snelladers die in staat zijn een accu in korte tijd vol te laden. Dit kan wel de levensduur van de accucellen doen afnemen. Een druppellader zal 6 tot 8 uur nodig hebben om een standaard scootmobiel batterij op te laden, dit is wel beter voor de accu. Er zijn ook gelaccu’s op de markt die je snel tot 80 procent kunt laden en vervolgens als druppellader tot 100 procent gaan, deze accu’s zijn echter aanzienlijk duurder. Voor een scootmobiel levert lithium-ion de beste prestaties voor een redelijke prijs.

 

Geheugen effect voorkomen

Een ‘luie’ accu wordt ook wel geheugeneffect genoemd. De batterij laat zich dan niet meer volledig opladen waardoor de capaciteit afneemt. Door langere ritten te maken kun je de cellen als het ware ‘trainen’ waarmee de batterij weer betere prestaties levert. Het is mogelijk om Fast & Furious de accu te laten kalibreren. Dit zal de capaciteit ten goede komen en de levensduur verlengen. Of dit kosteneffectief is kan de specialist bij de winkel bepalen.

 

5 tips voor scootmobiel accu gebruik

 

  1. Controleer de bandenspanning: Rijd niet met zachte banden. Dit is ten eerste niet goed voor de banden, ten tweede zal de wendbaarheid afnemen en als laatste stijgt het energieverbruik door zachte banden. Raadpleeg de handleiding voor de optimale spanning. Te harde banden kunnen tot een klapband leiden.
  2. Let op met remmen: Hoe vaker je remt en weer optrekt hoe sneller de accu leeg zal raken. Je kunt op basis van het momentum energie besparen door niet te hard de rem in te drukken. Houd je hand of voet wel op de rem voor het geval je een noodstop moet maken.
  3. Beperk het laadgewicht: Hoewel een goede scootmobiel enkele honderden kilo’s laadgewicht met gemak aankan, zorgt iedere kilo wel voor extra belasting. Zwaar beladen scootmobielen verbruiken meer energie waardoor de accu sneller leeg zal gaan. Voor echt zware goederen kun je beter een andere oplossing zoeken.
  4. Let op met USB: Een USB aansluiting is ideaal om jouw smartphone op te laden tijdens de rit, dit gaat echter wel ten koste van de accuduur. Een smartphone in stand-by stand trekt niet veel stroom, navigatie met GPS heeft meer energie nodig. Mobiele apparaten zijn vrij zuinig maar let zeker op het energieverbruik van aangesloten USB apparatuur.
  5. Verlichting: Bespaar op energie, bespaar nooit op veiligheid. Als het schemert of het zicht niet voldoende is maak dan gebruik van de verlichting op je scootmobiel. LED lampen zijn heel zuinig, luxere scootmobielen zijn hier standaard al mee uitgerust. Overdag of in situaties met voldoende verlichting zou je de lampen kunnen uitschakelen. Maar energie besparen op scootmobiel verlichting is de laatste stap die je moet nemen.

 

Het seizoen speelt ook een rol

Als laatste is het goed om te weten dat scootmobiel accu’s minder goed presteren in koude maanden. Als je merkt dan de capaciteit in de winter wat terugloopt dan hoeft dit geen teken van slijtage te zijn. Stal de scootmobiel op een plek boven 10 graden Celsius of neem de accu uit het voertuig en bewaar deze binnenshuis. Het is sowieso verstandig om jaarlijks een winter-check uit te laten voeren bij de dealer, dan kun je weer een jaar vooruit!