Wat zijn de verschillen tussen 3-wiel en 4-wiel scootmobielen?

Er zijn scootmobielen op drie wielen en op vier wielen, welke scootmobiel moet je kopen? Hier is geen zwart-wit antwoord op te geven, het is wel duidelijk dat er een grotere keuze is in het 3-wiel scootmobiel segment. Wat het beste aansluit op jouw situatie bekijken we op deze pagina van scootmobiel platform.

 

Zijn 3-wiel en 4-wiel scootmobielen anders?

Een gehandicaptenvoertuig kan met drie of vier wielen uitgerust zijn. Voor de wet wordt hier verder geen onderscheid in gemaakt, het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het chassis is anders vormgegeven. Een 3-wiel exemplaar lijkt doorgaans meer op een scooter maar dan met een zetel en twee wielen aan de achterzijde. Een 4-wiel model heeft wel iets weg van een golfkarretje en heeft vier kleine wielen. Het stuur is normaal gesproken een scooter stuur met ‘handle bars’, er zit in beide gevallen geen rond automobiel stuur op het voertuig.

 

Voordelen van scootmobiel op drie en vier wielen

Hier zijn de voornaamste voordelen per type:

 

Daarom kies je voor een 3-wiel scootmobiel:

 

  • Vaak vlotte scootmobielen die tot 25 km/u rijden.
  • Grote banden wat het rijcomfort ten goede komt.
  • Kleinere draaicirkel dan een scootmobiel op vier wielen.
  • Meer beenruimte voor personen met lange benen.
  • Maatwerk opties voor aanpassingen op lichamelijke beperking.
  • Goedkopere modellen en lage onderhoudskosten.

Daarom kies je voor een 4-wiel scootmobiel:

 

  • Stabielere ligging op de weg.
  • Soms meer opties voor personen met beperking.
  • Kleinere wielen nemen minder ruimte in.

Wat voor de ene persoon een voordeel is kan voor iemand anders weer een nadeel zijn. Maak daarom de afweging op basis van de persoonlijke wensen en behoeften.

 

Is een scootmobiel op drie wielen beter?

Het mag duidelijk zijn dat het aantal voordelen van een scootmobiel op drie wielen groter is dan de voordelen van een exemplaar op vier wielen. Dit betekent echter niet automatisch dat een 3-wiel scootmobiel kopen voor iedereen de beste keuze is. Als je een proefrit wilt maken of meer advies wilt inwinnen dan kun je hiervoor terecht bij de scootmobiel experts van Fast & Furious. Je kunt hier voor beide types terecht en er worden meerdere merken verkocht. Zo kun je weloverwogen een beslissing nemen die het beste aansluit op jouw wensen.

 

Rijden zonder rijbewijs

Voor zowel een 3-wiel als een 4-wiel scootmobiel geldt dat je geen rijbewijs nodig hebt. De maximumsnelheid ligt op 25 km/u voor de meeste modellen, als de snelheid 10 km/u overschrijdt dan ligt de minimum leeftijd op 16 jaar. Als je niet eerder op een scootmobiel hebt gereden dan zijn er in veel gemeenten cursussen of workshops die je kunt volgen. Zo kun je veilig deelnemen aan het verkeer.

 

Zijn 3-wiel en 4-wiel scootmobielen technisch hetzelfde?

Per merk en model kunnen technische specificaties verschillen. Zo kan het wattage van de elektromotor anders zijn, of het type accu en actieradius. Dit is niet direct een verschil tussen scootmobielen op drie of vier wielen maar vooral per uitvoering. De innovaties in 3-wiel modellen lijkt wat sneller te gaan omdat het aantal verkochte exemplaren hoger ligt maar er is geen definitief verschil in kwaliteit te bepalen.